Démonűzés ma?

John Piper, baptista lelkipásztor, a Desiring God szervezet alapítója.

A következő kérdésekre ad választ John Piper egyik Ask Pastor John című műsorában.

Hogyan kell hadat viselni a lelki harcban, napjainkban? Kell-e démonokat űzni, ahogyan Jézus és az apostolok tették ezt olykor? Hiszel-e a démonűzésben? Hogyan gyakorolnád?

Igen, hiszek, és úgy gondolom, hogy van egy józan, egy normális módja ennek gyakorlására a 2 Timóteus 2:24-26-ban. És úgy gondolom, hogy alkalmanként van olyan is, amit David Powlison ekballisztikus formának nevezne. David nem úgy gondolja, hogy ennek a szolgálatnak ez a normális módja, és itt mi ketten nem valószínű, hogy mindenben egyetértünk.

Tehát, én azt mondom, hogy alkalmanként találkozol a démoni erő megnyilvánulásával, ami annyira nyilvánvaló és annyira birtokolja és irányítja egy egyén életét, hogy egy különleges közbelépésre és démonűzésre van szükség.

Életemben egyszer részt vettem egy ilyenben – csak egyszer. De olvastam másokról, és sokkal gyakoribb a missziómezőn, természetesen, ahol azonnal olyan területekre lépsz, ahol azok az emberek sokkalta inkább démon-központibbak, mint amennyire mi vagyunk démon-központiak itt.

A józan, közönséges módja, az emberek démoni uralom alól való szabadítására le van írva a 2 Timóteus 2-ben, ahol ezt mondja az Ige: „Taníts gyengédséggel, szeretetben igazítsd helyre. Isten valószínű megadja nekik, hogy megtérjenek és az igazságot megismerjék, és megszabaduljanak a gonosz ereje alól, aki foglyul ejtette őket.” Ez egy parafrázis. Világos ebben az Igében, hogy a tanítás, a szeretet, a türelem és az Isten szuverenitása – talán közbelép – a közönséges módja Timóteus számára, az emberek a gonosz akaratából és hatalmából való kiszabadítására.

Nem gondolom, hogy ahhoz hogy komolyan benne légy a lelki harcban (ahol embereket szabadítsz ki a gonosz hatalma alól), démonűzéseket kéne, hogy végezz hétről-hétre. Egyszerűen hűséges, szerető, alázatos, és megtérő tanító kell légy – aki szereti az embereket. A Sátán hazug, ezért nem marad meg az igazságban. Gyilkos, ezért nem bírja a szeretetet. Tehát ha igazságot adsz, és mélyen, önfeláldozóan szeretsz, győzni fogsz.

Mit mond az a Jelenések 12:11-ben lévő igeszakasz: „legyőzték őt (a Sátánt) a Bárány vérével… azok, akik nem kímélték életüket mindhalálig.” Azt mondja, hogy legyőzöd a gonoszt az evangéliummal, azáltal, hogy elhiszed, hogy a vér befedez. Győzöl azáltal, hogy alkalmazod, tanítod, és hirdeted Krisztus vérét, és aztán azzal, hogy annyira odaszánt vagy az emberek életéért, hogy inkább kész vagy meghalni, mintsem elfutni egy bizonyos helyzet elől. Mikor ez történik, vérrel fedett mártírok, szerető emberek vannak, a Sátán legyőzetik.

Tehát van több módja, legalább három, amit itt bemutattam. A tanítás útja, az önfeláldozó, evangélium útja, és az alkalmankénti démonűzés módja.

A démonok valóság, a Sátán is valós, és minden lelkipásztor komoly tanulmányt kellene, végezzen a gonosz és módszerei és a démonokról, és eldöntse, hogyan oldja meg, mert minden időben sokféle támadás éri a gyülekezetet ezen a téren.

Forrás – érdemes elolvasni a megjegyzéseket is.

2 responses to “Démonűzés ma?

  1. Egyetértek John Piper baptista lelkipásztorral. Nekem is volt egyszer olyan élményem, hogy akiért imádkoztunk(Vékás testvér, Borzási Pál, Püsök Dániel voltak még jelen), az a földön fetrengett és veszettül ordított, de végül megszabadult.
    Más esetekben viszont, különösen olyan településen ahol nem volt evangéliumi gyülekezet és ott misszóztunk, ott csendesebb formában távozott a gonosz.
    Valahogy úgy látom a gonosz természetét mint a vadakét. Ha mész az erdőbe akkor nemigen találkozol vadakkal(medvével, farkassal, vaddisznóval), mert azok félnek az embertől és elhúzódnak. Csak akkor kerülsz velük szembe ha megleped és olyankor még meg is támadhatnak!
    Így van ez a Gonosszal is. Nem állhatnak meg az igazak gyülekezetében. Nem is szoktak az ilyenek istentiszteletre járni. Elég nagy baj lenne ha a démoni erők munkálkodnának ott ahol a hívők összegyűlnak. Ott nem lenne az Úr Jézus jelen. Ellenben ha olyan helyre mész ahol megleped a Gonoszt, akkor megtapasztalhatod azt amit én is. Szembesülhetsz a gonosz erejével, de el is űzheted az Úr Jézus nevében!!!

  2. Eléggé elgondolkoztató ez a téma, de ne felejtsük, el, hogy a démonok több mint vadállatok, azokat puskával ki lehet lőni , de a démonok bukott angyalok, inteligens lények, akik képesek félrevezetni sokszor az Isten embereit, megcsalják, megtévesztik a hívőket, befurakodnak a gyülekezetbe megtanulnak “viselkedni”, világosság angyalának álcázzák sokszor magukat, azzá változnak át.Elviselik sokszor az “igehírdetés”-t a tanítást, a prédikációkat is csak azért, hogy az alatt dolgozhassanak ők is valamit valakinek a szívében, amikor azt súgják, te jól vagy, ne vedd ezt magadra, az evangélizációkon elkövetnek mindent, hogy emberek ne térhessenek meg. Különben hogyan létezne annyi megtévesztés, annyi félrevezetés, annyi csalás? Nagy előszeretettel tesznek tönkre egy gyülekezetet, nekik mi vagyunk a célpontjuk, felhasználnak minden lehetőséget, hogy leállítsák és félre, mellék vágányra, holtvágányra vigyék a megkezdett munkát a világon bármerre. Szétdobálják a testvéreket, mert ehhez értenek a legjobban, ez a nevük is a diabolos, művészien képesek végezni a rombolást, mint a megtévesztést is amikor befurakodtak valahová. Sokrétü a munkájuk, és amikor C.S.Lewis leírt egy csomó mindent róluk sokan a könyveit keresztyén scifinek tartották. Ezért kell kiűzni őket a gyülekezetből is, az alkalmainkról is, az az imádságom: Uram adj sok Szent Lélekkel teljes, erővel és hatalommal felkent hívőt, aki végzi azt amit Te a nekünk a mandátumban adtál! Ámen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s