IOSIF ȚON és az Őrállók (1)

Fellobbant a lelki ébredés tüze Romániában

Dr. Iosif Țon lelkipásztor

Iosif_Ton1974-ben fellobbant a lelki ébredés egyik tüze Nagyváradon, Oláh Liviu által. Abban a kiváltságban és áldásban volt részem, hogy Oláh Liviu távozása után belépjek én is ebbe az ébredésbe, mint a Nagyváradi Baptista Gyülekezet lelkipásztora (Biserica Baptista nr. 2). Ez az ébredés azonban sajnálatos módon kialudt valamikor a forradalom előtt. A nagyváradi ébresé, habár nem terjedt ki más gyülekezetekre is az országban, jó hatással bírt sok hívő számára az ország minden táján. Amikor lelki ébredés van, Isten erő bőségét tölti ki a gyülekezetre, emberek élete változik meg, és Isten Lelke szenvedéllyel tölti meg a felébredteket az imádkozás, az evangélium hirdetése és a szent élet iránt.

Mint aki az ébredés szívében éltem, nagyon szerettem volna az utóbbi 20 évben, hogy Isten ismét megáldja Romániát egy újabb ébredéssel, és szinte gyötrődve a szenvedélytől imádkoztam, hogy adassék nekem az a kegyelem, hogy még prédikálhassak és taníthassak egy ilyen ébredésen.

Ugyancsak, mint aki része voltam egy ilyen ébredésnek, elmondhatom, hogy mikor jelenik meg egy valódi ébredés. Ujjongott a szívem, amikor megértettem, hogy az „Őrállók” (Străjerii) mozgalom egy ilyen hiteles ébredés. Mint minden lelki ébredés, ez is vita tárgya és sokan blamálják. Minden ébredésben van naivitás és visszaélés, és az ébredés ellenségei csupán ezeket látják, és mindenfele szétkürtölik, hogy meggyőzzék a hívőket, hogy ez egy „veszélyes” mozgalom. Akinek azonban van valamennyi ítélőképessége és lelki tisztánlátása, az nem bizonyos külső ügyetlenségekre figyel fel, hanem a lényegre, ami a lelki ébredés magja és a gyümölcsökre, a megváltozott életekre.

Az „Őrállók” mozgalomban új elemek is vannak, melyek nem voltak jelen az Oláh Liviu által létrejött ébredésben, most a Szentlélek minden ajándéka jelen van, melyek szabadon és erővel nyilvánulnak meg. Tény, hogy Isten olyan dolgokat tanít meg nekünk, melyeket mi baptisták elutasítottunk és nem akartunk meglátni Isten Igéjéből, és messzebb akar elvinni, mint az előző ébredés idején.

Mindenkinek el akarom mondani, hogy Isten szólt hozzám, és az Ő utasításait követve, társultam az „Őrállók” ébredési mozgalommal, melye nem kevesebb, mint ötvenezer ember életét érintette meg.

A következő napokban, Isten Lelkének segítségével, elmagyarázom ezen ébredésnek alapvető elemeit, és együtt ezen mozgalom vezetőivel, megpróbáljuk meghatározni ennek a mozgalomnak a teológiáját.

Románul itt.

10 responses to “IOSIF ȚON és az Őrállók (1)

 1. Pingback: IOSIF ȚON és az Őrállók - Ziarul toateBlogurile.ro·

 2. Nagyon sajnálom ha valaki azt gondolja hogy az az ébredés ami Olah Liviu testvér idejében volt az nem volt teljes, már ami a jelenségeit illeti. Nagyon is az volt!
  A Szent Lélek munkálkodott és szabadított! Máig is érződik a hatása.
  Nem sok idő kell és minden nyilvánvaló lesz…
  Mindenesetre Ton az utóbbi években a magatartásával többet ártott testvéreinek(megosztottság) mint amit használt valaha is.

  • Igen szerintem is igazad van, mindabban, amit mondasz. Akárcsak a szilágysági ébredés, ez is igazi volt. Habár mindkettőnek voltak negatív jelenségei és főleg utóhatásai. De ki az aki azt gondolja, hogy nem volt teljes? A teljesség nem tökéletességet jelent.
   Ami Ton TESTVÉRT illeti lehet hogy sokat ártott, ha nem is volt szándékában, de ártottak ott még mások is, például, akik mindenkit ki akarnak zárni, aki nem olyan , mint ők, aki vetélytárs lehet. Csak azért, mert a Déli baptisták támogatják őket barátsággál, és mindennel, ami még ezzel jár. A megosztottság szerintem nem egyoldalú volt!

   • Kedves Testvérem!

    Hát az egyoldalú megosztottság abszurdum. Én ilyet nem is állítottam. De azt igen is hogy Ton igenis megosztó személy lett. Az nem vigasztal ill. nem érv ezzel szemben hogy mások is ilyenek-olyanok. Önmagához mértem az embert akit sokra tartottam és az eredmény szomorú… Azért hagytam ki a testvér jelzőt, mert nagyon megrendült bennem az a kép hogy ő valaha is az volt-e akinek mondta magát. Csak olyankor kezd valamit mondani a távoli multjából amikor megszorítják, vagy éppen a helyzete megkívánja. Az ügynök voltát sem önként tárta fel, hanem csak akkor amikor nyilvánosságra hozták. Most pedig azt mesélte el egy 4 oldalas levélben(lehet hogy te nem olvastad) hogy ő már 69-ben megkapta a nyelvekenszólás ajándékát és még démonokat is űzött, de mindezidáig erről egy szót sem beszélt sőt inkább ellene szólt…
    Ha valaki elejétől kezdve próbálja végigkövetni az életét és a teológiáját, akkor az eléggé cikk-cakkosnak fogja látni. Ki tudja hogy ezek után is hány 90 fokos kanyar következik?
    Sajnos ilyen kiábrándult véleménnyel vagyok róla, de egyet most még erősebben vallok:
    Krisztus mindenek felett !!! Őbenne nem csalódok

 3. Igen, ez az egy biztos, Krisztusban soha sem fogsz csalódni!
  Az azonban, ahogyan némelyek megszólították TON-t az szerintem nem illik ilyen kiemelkedő baptista személyiségekhez, még ha igazuk is van sokmindenben.
  Azt hiszem, hogy a legkeresztyénibb magatartást Daniel Branzei tanusitotta, es talán ő látja legtisztábban a dolgokat. (Egyelőre csak levelező csoport előtt tárta fel látásait)

  Hogy miért nem beszélt ezekről Ton? Nem tudom. Bizonyára a “karrierje” miatt. Most azonban talán már nem számít neki.
  A Ton ügyben szerintem nem a kollaborálásokkal van a gond, vagy pedig, hogy eddig hallgatott ezekről az élményeiről, hanem azzal a teológiájával, amit a legtöbb erdélyi (és nem csak) magyar baptista gyülekezeti tag is vall, ha nem is fogalmazza azt meg, talán nem is tudja, úgy, mint Ton testvér.
  Azonban ez a dolog (Tonra gondolok) még egy ideig nem ér véget, csak most kezdődik.

  Mi azonban legyünk éberek, és aki úgy gondolja, hogy áll, az vigyázzon, hogy el ne essen!

  • Ton testvér azt vallja, hogy az üdvösséget el lehet veszíteni. Csupán egy idézet Daniel Branzei leveléből, gondolom ráismersz, hogy ez a teológia nagyon is elterjedt gyülekezeteinkebn is:

   “Noutatea este ca cel care este deficitar in trairea crestina de dupa cruce nu mai este „mantuit, dar ca prin foc“, ci isi pierde pe de-antregul mantuirea ! Crestinii trebuiesc invatati sa se teama in fiecare zi de aceasta perspectiva si sa o ia ca motivatie pentru perseverenta.

   Motivatia trebuie sa-l sperie si sa-l determine sa intre obligatoriu in programul de ucenicie. Crestinul trebuie sa se „straduiasca“ si sa-si duca mantuirea „pana la capat“. Daca toti crestinii ar urma acest traseu, puterile supranaturale ale prezentei Duhului s-ar manifesta in toata plinatatea darurilor spirituale.”

   Branzei testvér így értelmezi Ton testvér teológiáját.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s