Az Ámis lelkiség

Idén októberben már négy év telt el azóta, hogy egy fegyveres férfi, IV. Charles Carl Roberts , bement a West Nickel Mines School egytermű ámis iskolájába, mely Lancaster mellett van Pensylvaniában, foglyulejtett néhány 6 és 13 év közötti diáklányt, közülök 10-re tüzet nyitott, 5 lány esetében ez a halált jelentette, majd őmaga is öngyilkos lett.

Meglepő és ámulatba ejtő volt az ámis közösség részéről a megbocsájtás és a segítség felkínálása a gyilkos családja felé. Fel is keltette sokak érdeklődését az ámis életmód és lelkiség iránt, némelyek azzal a reménnyel, hogy tanulmányozva ezeknek az anabaptistáknak az életét, elmélyíthetik saját hitüket is.

Egy ilyen kutatás eredményeként jelnt meg 2007-ben az Amish Grace: How Forgiveness Redeemed a Tragedy (Donald B. Kraybill, Steven M. Nolt, és David L. Weaver-Zercher)című könyv, mely alapján majd Gregg Championfilmet is forgatott ugyancsak Amish Grace cím alatt. A film az idén, 2010-ben jelent meg, mindenkinek ajánlom megtekintésre. Készült még egy film már 2007-ben is, Martin Doblmeier rendezésével The Power of Forgiveness címmel.

The Amish Way: Patient Faith in a Perilous World már a második könyv próbálkozás, ugyanazon írók részéről feltárni az ámis hitnek és lelkiségnek értékeit, mely nagy hangsúlyt fektet a fegyelem, a türelem és az egyszerűség lelkigyakorlataira.

 

One response to “Az Ámis lelkiség

  1. Pingback: Az Ámis lelkiség - Ziarul toateBlogurile.ro·

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s