Tőkés László lemondott a püspökségről! ???

Amúgy 2010-ben úgyis lejárt volna a püspökségi mandátuma, de ettől eltekintve szép tőle, hogy lemondott. Már rég meg kellett volna tegye.

Íme egy cikk:

Távozik a Királyhágómelléki Református Egyházkerület éléről Tőkés László. Az európai parlamenti képviselő ezt pénteken, az egyházkerületi közgyűlésen jelentette be. A püspök 2007-es EP-képviselővé való választását követően Csűry István helyettes-püspök látta el az egyházkerület vezetésével járó teendőket, Tőkés László azóta a külügyi és ökumenikus képviselet látta el, valamint fenntartotta magának az igehirdetés jogát is. A püspök a júniusi EP-választásokon ismét mandátumhoz jutott az RMDSZ és Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács közös listájának élén. Tőkésnek egyébként 2010-ben járt volna le püspöki mandátuma.

Tőkés László  megfogalmazásában “nem volna való, hogy továbbra is fenntartsuk a felemás helyzetet”. “2007-ben nem látszott, mi fog történni 2009-ben, ezért akkor ez a lépés szükségesnek mutatkozott, de ma már lezárult az első fejezet, és sem szükségesnek, sem indokoltnak, sem helyesnek nem tartja ezt a felállást” – magyarázta. Külön kiemelte és megköszönte Csűry István helyettes püspök nehéz szolgálatát.

A leköszönő püspök az elismerés hangján szólt az egyházkerület segítségéről, illetve a lelkipásztorok támogatásáról az erdélyi magyarság európai képviseletét biztosító korteshadjárat során; a lelkészek nem voltak kicsinyesek, szűkkeblűek, nem viselkedtek “szektás módra”, amikor az erdélyi magyar közösségünk nemzetközi képviseletéről volt szó − mondotta −, tudatosították, hogy az európai  parlamenti képviselet mind nemzeti közösségünknek, mind pedig az Egyházkerületnek fontos.

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület közgyűlése elfogadta Tőkés László lemondását. Ezután egy hónapos “felmondási” idő következik, amely alatt az EP-képvislelő lezárja a rendszerváltástól tartó püspöksége időszakát. Az ezt követően időközi választáson egy teljes jogkörű püspököt választanak egy évre, utána 2010 októberében az egyházkerületen belül  általános tisztújításokra kerül sor, amely alkalmából megválasztják a teljes − hatéves − mandátumú új püspököt.

http://www.kronika.ro/index.php?action=open&res=29206

Vagy itt van egy másik a Duna Televízió közlésében.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s