Festivalul Speranţei, Timişoara

Festivalul Sperantei cu Franklin Graham – un alt fel de raport, o alta perspectiva

De Raul Enyedi

Foto: Aurel Miclea jr.

Timisoara a fost zilele trecute ( 4-6 iulie 2008 ) capitala spirituala a Romaniei, fiind gazda Festivalului Sperantei, un eveniment intens mediatizat si mult asteptat de evanghelici, rodul eforturilor (deloc neinsemnate) unite ale Bisericilor Baptiste, Penticostale si Crestin dupa Evanghelie, lor alaturandu-se si biserici independente de tip carismatic. Conform declaratiei lui Samuel Tutac, festivalul s-a bucurat si de sprijinul Mitropoliei Banatului si in special, al Mitropolitului Nicolae.

Dincolo de sumele uriase investite, festivalul a necesitat un efort imens si intens al mai multor mii de voluntari si a numerosi lideri. Pregatirile au inceput cu luni de zile inaintea festivalului, la toate departamentele (sesiuni de instruire, lanturi de rugaciune, repetitii, etc.).

Organizarea a fost una profesionista, din toate punctele de vedere. Formatiile muzicale si artistii invitati au avut o prestanta deosebita. O mare realizare a fost corul festivalului care se ridica la 1500 de persoane si care a oferit un spectacol impresionant. Publicul a fost pe masura, numarand in ultimele 2 seri peste 20,000, in cea mai mare parte credinciosi evanghelici veniti din mai multe judete, din Ungaria si Serbia.

Foto1: Corul Festivalului

Foto 2: Panorama public

Discursurile rostite de primarul Timisoarei, d-nul Gheorghe Ciuhandu, presedintele Consiliului Judetean, d-nul Constantin Ostaficiuc, de reprezentanta Ministerului Culturii si Cultelor, d-na Violeta Zonte, de prefectul judetului Timis, d-nul Ovidiu Draganescu si de europarlamentarul d-nul Dinu Bulzesc alaturi de diplomele si distinctiile oferite lui Franklin Graham aratau recunoasterea si sprijinul autoritatilor.

Graham nu a impresionat prin carisma sau prin dinamica predicarii. Autoritatea sa provenea din faptul ca era fiul lui Billy Graham. Cele trei mesaje ale lui au fost construite pe acelasi tipar, urmand trendul predicarii moderne. Parea ca doar se foloseste de Biblie in transmiterea mesajului, nu ca predica Biblia. Aceasta a fost cauza interpretarilor gresite, a presupunerilor personale ridicate la rang de interpretare si a versetelor scoase din context.

Mesajul central a fost urmatorul: Dumnezeu te iubeste. Tu esti pacatos. Cristos a murit pentru toti oamenii, deci si pentru tine. Daca accepti jertfa lui, esti iertat, devii copil al lui Dumnezeu si primesti viata vesnica.

Mesajele au avut un puternic substrat psihologic, fiind construite in spirala, amintindu-se de cel putin 5 ori in timpul lor invitatia de a iesi in fata la sfarsitul predicarii. Scopul acestor repetari, al intrebarilor retorice si al exclamatiilor referitoare la venirea la Isus a fost acela de a-i pregati emotional pe cei ce ar vrea sa vina.

Foto 3: Franklin Graham si translatorul sau, Otniel Bunaciu, presedintele Uniunii Bisericilor Crestin Baptiste din Romania

Felul in care erau afirmate invitatiile („Daca nu esti sigur [ca mergi in rai], vreau sa iti ofer posibilitatea de a fi sigur”; „Daca nu Il cunosti pe Isus ca Domn al tau… iti voi da oportunitatea sa il inviti pe Domnul Isus Cristos in viata ta si inima ta”; „Daca nu Il cunosti pe Isus, vreau sa te ridici acum, vino si stai in fata acestei platforme”; „Venind, iti poti marturisi pacatul inaintea lui Dumnezeu, sa il rogi sa te ierte…”) aratau ca la Isus nu se putea veni si iertarea nu poate fi primita decat venind in fata acelei platforme, si doar cand Franklin Graham va da semnalul.

Nu s-a amintit deloc ca venirea la Cristos este un act spiritual, nu fizic, ca Dumnezeu poate mantui pe cineva care nu vine in fata sau dupa ce pleaca de pe stadion. S-a sugerat permanent ca mantuirea era legata de actul de venire in fata…

Imediat ce s-a lansat invitatia, personalul de ordine a iesit si a facut un perimetru in jurul terenului, aratand calea de acces spre locul de unde se putea rosti rugaciunea mantuitoare.

Apoi, din multime au inceput sa iasa diferite persoane si sa se indrepte spre gazon. Nu erau „suflete” care se grabeau sa il primeasca pe Isus, ci erau consilierii spirituali, plasati strategic in multime, pentru a da un impuls celor timizi. Consilierii puteau fi identificati dupa plasele cu literatura pe care le aveau cu ei pentru a fi oferite noilor convertiti. Pe langa acestia, insa, se puteau vedea foarte multe persoane care ieseau in fata pentru a fi mantuite care erau deja credinciosi declarati, membri in biserici evanghelice. Au iesit in fata chiar si membri din cor si cativa invitati care au cantat pe scena. Se puteau vedea si persoane care dupa aspect nu pareau evanghelice, dar numarul lor nu depasea 10% din numarul total al celor care ieseau.

Foto 4: Panorama convertiti, 6 iulie

Dupa repetarea „rugaciunii pacatosului”, in timp ce publicul elibera stadionul, iar consilierii incepusera sa „consilieze”, multi din cei care venisera in fata, si care puteau fi identificati (dupa imbracaminte, in special) a fi deja credinciosi declarati au parasit grupul celor veniti in fata. Aceasta indica faptul ca nu faceau parte nici din grupul consilierilor, nici al convertitilor. Care a fost rostul lor acolo? Nu am putut gasi decat un singur raspuns: ca sa ingroase randurile convertitilor, sa para ca sunt mai multi decat in realitate. Daca asa stau lucrurile, si sper sa nu se fi ajuns pana aici, aceasta este o inselatorie.

Foto 5: Grup convertiti, detaliu

Dupa primele 2 seri, la serviciile de duminica dimineata, mai multe biserici anuntau cifre care variau intre 500 si 800 de convertiti. Numerele acestea nu puteau decat include pe toti cei care erau in fata, nu doar pe convertiti… O evaluare corecta s-ar putea face urmarind botezurile care vor fi efectuate in urmatoarele luni de bisericile participante. La asemenea numere de convertiti, multe biserici vor trebui sa aiba in curand servicii de botezare a zeci, poate sute de candidati…

Mai raman si alte intrebari la care toti ar trebui sa caute un raspuns. De ce sunt organizatorii atat de interesati de numere? De ce convertitii trebuiau sa completeze cartonase cu date personale? De ce consilierii erau avertizati sa completeze corect aceste cartonase? Oare le este teama organizatorilor ca altfel ii vor pierde pe convertiti? Ca nu se vor mai intoarce? Ca Dumnezeu nu va incheia ceea ce a inceput? Ramane de asemenea de vazut cum va fi impartit grupul convertitilor (cati vor fi adusi la Baptisti, cati la Penticostali, etc.).

In concluzie, ne intrebam: ce a fost totusi acest festival? Daca ar fi sa luam in considerare publicitatea facuta in media, a fost un turneu mondial al lui Franklin Graham aflat in concert impreuna cu prietenii sai. Nu se amintea nimic de evanghelizare, de proclamare a Bibliei, ceea ce este o ascundere a adevaratului scop al festivalului, o inselatorie…

Foto 6: Reclama standard a festivalului

Din felul in care Franklin Graham a fost prezentat in acest festival, a fost o campanie de promovare personala (sa mentionam doar prezentarea din prima seara, facuta de d-l Tipei, presedintele Cultului Penticostal, „Franklin Graham, fratele mai mic al lui Isus Cristos”). Graham a fost in centrul atentiei, intregul eveniment orbitand in jurul persoanei sale. Prezentarile facute, onorurile primite, intalnirile la nivel inalt, interviurile acordate, clipul de prezentare, distanta dintre el si multime, toate acestea ii dadeau o aura de politician, mai degraba decat de evanghelist.

Foto 7: Intrarea oficialilor, inconjurati de oameni de ordine si cameramani (Graham este al doilea din dreapta)

Foto 8: Franklin Graham acordand un interviu in spatele scenei, in timpul programului

Din punct de vedere psihologic si sociologic, a fost un exercitiu de control si manipulare a maselor.

Din punctul de vedere al artistilor si performerilor, a fost un show, si unul reusit.

Din perspectiva evanghelicilor, a fost o campanie de evanghelizare, de „vestire a Cuvantului lui Dumnezeu”, dar si un pas mare in promovarea ecumenismului in Romania, un important exercitiu de conlucrare eficienta intre diferitele denominatii evanghelice.

Din perspectiva organizatorilor a fost un eveniment „spiritual dar cu profunde implicatii culturale” (Ionel Tutac).

Din perspectiva autoritatilor, a fost o mare si laudabila intrunire ecumenica. „In numele guvernului Romaniei va asiguram ca Timisoara este un exemplu nu numai de democratie, ci si de ecumenism, aici este poate cel mai bun exemplu de ecumenism din Romania, este un loc in care intelegerea frateasca intre toate cultele s-a manifestat imediat dupa Revolutie. Suntem alaturi de toti liderii spirituali din Timisoara si de toti liderii spirituali din Romania care sunt astazi aici si de aceea dorim sa ii multumim si sa il asiguram pe distinsul nostru oaspete ca aici in judetul Timis si in Romania respectul intre toate cultele, respectul intre toate bisericile va fi si pe viitor acelasi.” (Ovidiu Draganescu, prefectul judetului Timis).

Din perspectiva unor politicieni ca Dinu Bulzesc, care dadea interviuri in timpul predicii lui Graham, a fost o oportunitate de crestere a popularitatii si imbunatatire a propriei imagini.

Foto 9: Dinu Bulzesc, europarlamentar, acordand un interviu in timpul predicii lui Graham, 05 iulie

Foto 10: Dinu Bulzesc, dand interviu si discutand cu cei din primele randuri in timpul predicii lui Graham, 06 iulie

Din punctul de vedere al unui crestin biblic, care crede ca Biblia este suficienta pentru ceea ce credem si facem, care crede ca mesajul Evangheliei si metodele nou testamentale de evanghelizare sunt bune si eficiente, neavand nevoie de „imbunatatirile” si schimbarile radicale aduse de „liderii spirituali” moderni, acest festival a fost un eveniment trist, care a lasat un gust amar, si aceasta fiindca mesajul Evangheliei a fost alterat si schimbat, metodele folosite nu au fost biblice, ecumenismul promovat nu a fost biblic, cautarea sustinerii autoritatilor seculare nu a fost biblica…

Mesajul „Tu esti pacatos, Dumnezeu te iubeste, Cristos a murit pentru tine” nu coincide cu Evanghelia predicata de apostoli si de cei fideli Noului Testament care i-au urmat in toate veacurile (sa ne amintim ca predicatorii nou testamentali nu au spus niciodata oamenilor nemantuiti ca Dumnezeu ii iubeste, iar in cartea Faptelor Apostolilor, in care sunt mentionate mai multe predici ale apostolilor, cuvantul „dragoste” nu apare nici macar o data!!!). „Evanghelia” moderna, predicata de Graham si cei asemenea lui nu este Evanghelia biblica, nou testamentala! Scriptura afirma ca Dumnezeu uraste pe toti cei care pacatuiesc, ca mania Lui se descopera in fiecare zi impotriva celor ce fac raul, iar acestia sunt deja, datorita pacatelor pe care le comit, condamnati de Dumnezeu. Nimeni nu se poate scuza, nimeni nu poate scapa prin ceea ce este, are sau face de aceasta condamnare. Singura cale de scapare este pocainta fata de Dumnezeu (intoarcerea de la pacat spre Dumnezeu) si credinta ca Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu a murit pentru pacate. Venirea la Cristos inseamna parasirea vechiului fel de traire si urmarea caii pe care Cristos ne-o arata in Noul Testament. Aceasta venire nu are de a face cu un loc anume, fie el stadion sau cladire bisericeasca; nu are de a face cu un timp anume cum ar fi sfarsitul unei predici, nu are de a face cu o persoana anume, fie ea si Franklin Graham… are de a face cu lucrarea Duhului lui Dumnezeu in inima omului, fara de care nimeni nu poate veni la Dumnezeu, nimeni nu poate crede…

Speram ca Dumnezeu a mantuit suflete, in ciuda metodelor nebiblice folosite, speram ca cei care au incercat „reteta” de mantuire prescrisa de Graham si au plecat de acolo neschimbati sa vina cu adevarat la Cristos, si sa nu creada ca daca nu l-au gasit pe Isus acolo unde Graham le-a spus ca este, Isus nu exista, nu este Domn si Mantuitor… Speram ca in urma acestei vaste campanii sa ramana in urma macar o imbunatatire morala a vietii…

http://abaptistvoice.com/Romana/articole/FestivaluSperantei.htm

Frate Daniel,
In calitate de presedinte al Consiliului de Referinta al Festivalului Sperantei, in numele colegilor mei care au facut parte din acest bord de supraveghere spirituala a acestei evanghelizari ( Otniel Bunaciu – presedintele Uniunii Baptiste, Pavel Rivis Tipei – presedintele Uniunii Penticostale, Virgil Achihai – presedintele Uniunii Bisericilor Crestine dupa Evanghelie si Ioan Moldovan – presedintele Aliantei Evanghelice), raman surprins ca difuzati astfel de evaluari rautacioase la adresa unei evanghelizari pentru care mii de oameni s-au rugat multe luni.
Articolul scris de domnul Raul Enyedi ne lasa un gust amar noua celor care ne-am implicat in organizarea acestui eveniment.
Criticile rautacioase la adresa evanghelistului Franklin Graham scot in evidenta veninul unor ” crestini” care probabil n-au fost atinsi niciodata de puterea Evangheliei.
Prin evaluarea sa, domnul Enyedi, jigneste miile de pocaiti din Romania care se roaga , postesc si spera de mult timp intr-o trezire spirituala. Pentru  timisoreni Festivalul Sperantei a fost o implinire a rugaciunior pastorului Liviu Olah si a  altor generatii de  inaintasi ai credintei noastre.
Desigur ca intr-o tara libera oricine are dreptul la opinie. Domnul Enyedi are dreptul sa-si exprime opiniile nestingherit chiar pe un site respectabil, dar credem ca opiniile celor 80.000 de oameni care au stat in cele 3 zile pe stadion in arsita soarelui pot fi mai credibile decat opinia unui carcotas care incearca sa gaseasca cu orice pret nod in papura.
Sentimentul nostru,al celor care ne-am implicat in organizarea acestui eveniment, este ca intotdeauna dupa razboi (si acesta a fost cu adevarat un razboi spiritual), se gasesc foarte multi eroi. Ne intrebam, cat de mult s-au rugat acesti oameni pentru mantuirea celor care au venit pe stadion? Au invitat pe cineva vreodata la Hristos? Sau cred ca daca poarta un pix in buzunar si un aparat de fotografiat la gat,pot sa-si bata joc de munca miilor de voluntari, facuta cu dedicare in ultimele 9 luni ?
Da,la Timisoara a fost un bogat seceris spiritual si lucrul acesta cu siguranta se va vedea in viitoarele luni, nu doar in cele 5 judete care s-au implicat in organizarea evenimentului, ci si in localitati din Serbia si Ungaria. Secretul secerisului nu este nici carisma fratelui Franklin (desi toata lumea a fost impresionata de simplitatea si puterea mesajelor pe care le-a rostit),nici excelenta organizare pe care domnul Enyedi a remarcat-o, nici calitatea muzicii si nici deschiderea autoritatilor fata de un astfel de eveniment, ci harul lui Dumnezeu care a motivat implicarea miilor de crestini in rugaciune,post si evanghelizare personala.
Cu speranta ca Dumnezeu a vorbit intr-un fel si domnului Enyedi, si altor posibili carcotasi, in numele Consiliului de Referinta al Festivalului Sperantei, multumim tuturor celor care s-au rugat si implicat in aceasta evanghelizare.
Ionel Tutac

http://groups.yahoo.com/group/roboam_visitors/message/5178

18 responses to “Festivalul Speranţei, Timişoara

 1. 🙂 Reacta domnului Tutac e cel mult amuzanta! La fel ca un copil care se ascunde dupa fustele mamei, dansul se ascunde in spatele multimii(80.000 …oauuu! de parca multimile reprezinta adevarul gol-golut si argumentul final), in spatele numeleor “grele” (Otniel Bunaciu – presedintele Uniunii Baptiste, Pavel Rivis Tipei – presedintele Uniunii Penticostale, Virgil Achihai – presedintele Uniunii Bisericilor Crestine dupa Evanghelie si Ioan Moldovan – presedintele Aliantei Evanghelice), in spatele autoritatilor politice si in spatele politicianismului propriu… rusinica!
  Din pacate domnul Tutac nu se aseamana deloc cu un copil in ceea ce priveste dragostea de bani, setea de putere si apararea propriei imagini… pacat, ar putea intra in Imparatie!
  NU! Oameni ca dansul NU cred in dreptul la opinie, chiar daca din complezenta pomenesc acest lucru! Dansul este tributar vechii scoli rosii si unanime!

  Traiasca represiunea baptisto-ecumenica!
  Moarte ereticilor!
  La rug!
  Huuo!

 2. nici aceasta reactie a dumneavoastra, Terminateologul, nu mi se pare prea biblic. Nu se simte in ea regretul pentru oamenii accestia, nici smerenia Domnului pacii, Isus Cristos.

 3. Buna! Pe cine trebuie sa regret? Nu am prea inteles? …lipsa de smerenie, hmm… eu nu fac parte din nici un partid politic (nici nu imi doresc), nu caut sa strang mana mai marilor vremii, nu caut functii si inaltare si tot eu sunt ala nesmerit? Ok, o sa mai lucrez la smerenie, multumesc de sfat. 🙂
  Draga Borzási, sper ca nu te-am suparat, dar asa sunt eu, mai piperat. Hai sa nu ne piara de tot umorul caci daca se intampla asta, e grav! Multa pace!

 4. Buna. Eu sunt crestin. implicat in Festivalul Sperantei din cel putin doua considerente: Daca pot face ceva pt Dumnezeu atunci sa o fac iar al doilea este urmatorul. Am un spirit cretic foarte dezvoltat asa ca de cele mai multe ori vad doar partea rea a lucrurilor, cel mai adesea detalii obscure de fundal, asa ca m-am gandit ca ar fi mai bine sa vad greselile din interior.

  Nu sunt nici eu de acord cu reactia lui Ionel Tutac dar si Raul Enyedi pune problema putin trunchiat.

  Eu in primul rand consider ca Dumnezeu a iubit mai intai lumea pe cand lumea inca nu l-a cunoscut (era pacatoasa) vezi Ioan 3:16; 1 Ioan 4:9,10; Romani 5:8. Versetele ar putea continua dar chiar daca luca nu foloseste termenul de Dragoste sau iubire Petru, Pavel si ceilalti apostoli il folosesc in epistole.

  Pe de alta farte mantuirea nu se capata doar “la platforma”, Fraklin Graham a spus-o in fiecare seara. Faptul ca oamenii erau chemati in fata a fost intr-un fel de a marca “KM 0” al relatiei cu Dumnezeu. Este un punct in marturia ta de credinta a ceea ce a facut Dumnezeu cu tine.

  Cartonasele cu datele personale nu sunt pentru contabili. Eu cred ca Dumnezeu nu are nevoie de contabili, El care cunoaste inima omului stie care sunt roadele acestui festival. Cu toate ca aceste cartonase se pot numara, clasifica, ordona sau intocmi diverse statistici cu care din pacate unii se bat in piept, pentru noi consilierii au fost foarte folositoare putand tine legatura cu cei cu care am vorbit pe stadion. De asemenea Biserica pe care o frecventez a primit 14 persoane si 7 copii ce sau predat iar de Miercuri 18 iulie am inceput cursul 12 trepte. Pentru cei mai timizi sau care nu sunt obisnuiti cu contextul evanghelic este foarte important ca cineva sa tina legatura cu ei. Numaratori s-au facut chiar si in Fatpte draga frate Raul. Nu incurajam acest lucru dar este un “rau” necesar.

  Terminateologul esti cumva urmas al inchizitiei cu “Moarte ereticilor”? Eu cred ca nu tu ai autoritatea aceasta ci Doar Dumnezeu. Cat priveste succesul sau esecul festivalului propun sa nu il evaluam dupa numar de participanti, calitate prestatie artisti, calitate sunet, gen muzical, nr. biserici implicate, calitate predica ci mai degraba dupa numarul credinciosilor simpli care s-au rugat pentru el. Festivalul a adunat atati oameni cati a adunat numai datorita acestor oameni. Noi cu discutii sterile nu stiu cati oameni am dus pe station. Ganditi-va la aceasta.

  Inchei cu doua versete dragi mie:

  Eclesiastul 5:1 Păzeşte-ţi piciorul, când intri în Casa lui Dumnezeu, şi apropie-te mai bine să asculţi, decât să aduci jertfa nebunilor; căci ei nu ştiu că fac rău cu aceasta.

  Faptele Apostolilor 5:38 Şi acum, eu vă spun: „Nu mai necăjiţi pe oamenii aceştia, şi lăsaţi-i în pace! Dacă încercarea sau lucrarea aceasta este de la oameni, se va nimici; dar dacă este de la Dumnezeu, n-o veţi putea nimici. Să nu vă pomeniţi că luptaţi împotriva lui Dumnezeu.”

 5. Draga Dani, nu prea m-ai inteles… Chestia cu: “Traiasca represiunea baptisto-ecumenica!
  Moarte ereticilor!
  La rug!
  Huuo!”
  era sarcasm pur! Adica, bateam in ciocoi, in Mr. Tutac si in cei ca el. Ei sunt cei care nu dau dreptul la pareri diferite, ei reprezinta in viziunea mea aparatul represiv “baptisto-ecumenic”! Nu am prigonit niciodata pe nimeni! Si nici n-am s-o fac! Sa ma fereasca Domnul! Sunt un om al pacii.
  In alta ordine de idei, nu exista “rau necesar” in propovaduirea Evengheliei lui Hristos!
  “Raul necesar” vine de la cel Rau! Ia mai gandeste-te!
  Nu am inteles de ce trebuie sa fi adus oameni pe stadion?! A disparut marturia personala? Nu mai sunt bune metodele Biblice? De ce TREBIUE sa-i aduci pe oameni pe stadion??!! Mantuirea depinde de un stadion??!! De un om??!! Ma sperii, rau de tot!!
  Hai mai bine inapoi la Scripturi!
  Ele nu gresesc! Noi, si umanismul nostru exacerbat, da!

 6. AMIN!!!!
  Eclesiastul 5:1 Păzeşte-ţi piciorul, când intri în Casa lui Dumnezeu, şi apropie-te mai bine să asculţi, decât să aduci jertfa nebunilor; căci ei nu ştiu că fac rău cu aceasta.
  Ia poftit si va minunati de modul in care acest Franklin Graham isi “pazeste piciorul” si apropo de “jertfa nebunilor” priviti si va minunati:

 7. Draga terminateologu,

  De acord cu lupta ta impotriva ciocoilor din cult. Dar totusi pana sa iti dea dreptul Cineva sa pronunti judecata “Moarte …” mai este ceva vreme de asteptat.
  Legat de metode de evanghelizare sunt de acord ca cea mai buna metoda este cea personala. Fac parte dintr/o biserica in care cresterea este realizata 100% pe baza acestei metode. Unul din pastorii nostrii, fost lider al departamentului de ucenicie a fost de asemenea implicat in lucrarea de la stadion. Si el are aceleasi convingeri privitoare la raspandirea evangheliei ca si tine si ca si mine. Dar daca nu esti de acord cu o metoda nu este sigur ca ea nu poate fi folosita de Dumnezeu. Am intalnit multi oameni care l/au gasit pe Dumnezeu in ocazii ca astea.
  Cand tu faci evanghelizare personala este necesar sa tii legatura cu peroana respectiva si ai la dispozitie ceva date despre ea. Cartonasele mult discutate deschid tocmai aceasta usa a discutiilo personale – lucrarea ulterioara festivalului sau cursurile de ucenicie.
  Apostolii s-au folosit si ei de orice mijloc pentru a predica Evanghilia. Filip a folosit evanghelizarea personala, Petru si Pavel vorbeau multimilor iar cel mai probabil Iacov in Ierusalim facea ucenicie cu convertitii. Dumnezeu nu a “omorat” nici una dintre metode dimpotriva toate sunt prezente in Scriptura.
  Poate ne intalnim si mai vorbim la o cafea.

 8. …tot nu ai inteles! Nu eu zic: “moarte ereticilor!” ei zic!Asta sugerez! 🙂 NU vreau eu moartea nimanui! Mie imi sunt dragi “ereticii” care stau langa Scriptura!
  Inca o data: nu vreau sa moara nimeni, nici Tutac, nici criticii lui! Dar, “ciocoii din cult” mai au putin pana sa zica “Moarte ereticilor! & La rug!” si in cazul (fericit) in care nu o zic cu voce tare, o gandesc cu siguranta!
  Asta incerc sa spun! Betia puterii, iubirea de arginti, aroganta functiei si a gradului duce inevitabil la persecutie! E un fapt dovedit istoric!
  Fii binecuvantat!

 9. Ok! Sa lasam faza cu moarte ereticilor pentru ca cel putin pana ai posibilitatea sa scrii pe astfel de forum-uri nu poate fi vorba de o dictatura. Nu stiu daca si in biserica locala simti acelasi lucru. Daca da, este o problema, si stii zicala “Schimba-i sau schimba-te”.
  Esti sigur ca ei gandesc asa? Daca ai vreo dovada atunci poate ca merita osteneala dar daca nu ai si toate sunt doar presupunerile tale nu vad ce te-ar putea indreptatii sa crezi asta.
  Sa nu uitam ca Biserica nu este nici a mea, nici a ta, nici a lor sau a oricaror alte interese ci este a Domnului si in consecinta nimeni si nimic nu poate face ceva cu ea fara voia Lui Dumnezeu.
  Nu poti gusta cu adevarat fericirea in viata daca nu iti incredintezi toate lucrurile lui Dumnezeu inclusiv teama ca Biserica Sa ar putea patii ceva.
  Pe de alta parte am ajuns sa discutam de o afirmatie de-a ta (sau a lor, a ciocoilor) abatandu/ne de la tema initiala. Ce lucruri crezi tu ca nu au corespuns Scripturii in organizarea si desfasurarea festivalului?
  Fii binecuvantat si multa pace!

 10. Salut din nou!

  Acum a vazut link-urile de pe youtube. Nu pot sa spun ca festivalurile sunt organizate pentru publicul din locurile unde se desfasoara. Daca zona unde a fost inregistrat materialul era una de tineri generatia hip hop este foarte probabil ca asculta astfel de muzica deci cel mai probabil ca au ajuns acolo iar mesajul evangheliei i-a putut gasi si pe ei.
  In Timisoara muzica a fost cu totul alta adaptata specificului nostru. Cred ca majoritatii a placut asa ca la final au putut asculta si evanghelia.
  Acum te rog sa nu incepi cu cliseul ca “evanghelia nu mai are putere” si ca de ce este nevoie de altceva pentru a aduce omul in prezenta evangheliei. Mijloacele pe care le foloseste Dumnezeu nu sunt niciodata la fel. Lucrurile ce le-am vazut nu sunt rele in sine. Chiar da ca nu suntem obisnuiti cu ele poate Dumnezeu primeste lauda. In istoria lui David a fost un episod cand a dansat inaintea lui Dumnezeu. Acesta a privit cu placere la inchinarea lui dar celor din jur (sotiei) li s-a parut exagerat.
  Suntem creati diferit si reactionam diferit la aceiasi stimuli. Mie personal nu imi place opera dar ma bucur cand aud o voce buna. Pentru cineva care iubeste muzica clasica se simte mai aproape de Dumnezeu pe astfel de ritmuri. Pentru mine e nitel altfel dar nu pot spune niciodata ca prietenul meu nu se inchina cantand imnuri.
  Ceea ce conteaza e inima si extemporalul la aceasta materie nu l-am dat inca. Bine ca nu ne corectam lucrarile unul altuia ci Profesorul va veni si ne va spune rezultatul.
  Maranata, Domnul nostru vine. Amin.

 11. Sunt in Serbia la o biserica baptista maghiara de 4 membri. Biserica s-a infiintat de 2 ani. Sunt vreo 40 de prieteni, interesati de lucrurile duhovnicesti. 11 dintre ei au fost prezenti la festival in Timisoara si 5 dintre ei s-au predat Domnului. Nu stiu daca s-au dus in fata sau nu, dar nu asta conteaza, ci viata noua. Astazi ma intalnesc cu ei. Pentru crestinii de aici Festivalul Sperantei a fost un succes.

 12. Daca Domnul a mantuit (slava Lui!), atunci El a facut-o prin harul Lui Suveran si in ciuda metodelor (trucurilor) folosite la “Festivalul sperantei”! In pofida show-manului Graham! Asta pt. mine e clar ca lumina zilei! Dumnezeu nu mantuieste de dragul lui (obligat de) Franklin Graham, sau de vre-un altul. El mantuieste pt. ca El este SUVERAN!

  Si apropo’ de metodele folosite:

  “Somnul ratiunii naste monstrii!”

 13. Doresc sa va salut si eu cu Harul si indurarea Lui Dumnezeu care poate trezii sufletele chiar si a celor ca dl. Tutac. Ceea ce s-a intamplat la Timisoara sau la Bucuresti nu a fost rau. Ce este rau va veni cat de curand, prin oamenii care se dau drept “pastori” dar care sunt doar imbracati in haine de pastori. Care au urechi de auzit si nu aud si care au ochi si nu vad si care dintr-o slava desarta sunt in stare sa calce in picoare turma Domnului. Sa vazut lucrul acesta in perioada dinainte de ’89 (acum cand se afla cautam scuze) dar si dupa. Daca tot il ridicati atat de mult in slavi pe acest Franklin Graham poate nu stiti ca scumpul lui tata se inchina inaintea papei iar asociatia pe care o conduce colaboreaza cu catolicismul. Iata un scurt istoric: 1964 – apreciat de cardinalul Cushing al IV-lea “Ati avut o mare contributie la spiritul ecumenic, pentru ca ati miscat cu putere incoace si in colo un steag pe care scria ca ei, crestinii, au mai multe lucruri in comun decat lucruei care ii despart.”
  1979 – la vizita papei Ioan Paul al II-leain SUA, Graham afirma: “vizita sa va declansa un nou val de trezire spirituala.” iar cei care chipurile iL primeau pe Domnul Isus li se spunea sa se intoarca inapoi in bisericile lor (catolice).
  1981 – Billy Graham la descris pe papa ca “cel mai mare lider moral al lumii si cel mai mare evanghelist mondial”
  Credeti ca fiul lui are o alta convingere sau viziune? Curand o sa fie invitat “marele evanghelist” pe stadioanele noastre si o sa fie aclamat de bisericile baptiste. Oricum tinerii nostrii baptisti nu mai au linie dreapta a credintei si se unesc cu tot felul de convingeri. Daca nu ma credeti vizitati link-urile
  http://www.catholica.ro/stiri/show.asp?id=7624&lang=rhttp://www.catholica.ro/stiri/show.asp?id=7624&lang=r
  sau http://www4.adevarul.ro/articole/miting-pentru-mitropolitul-banatului/355767
  Ce cauta baptistii in aceste ipostaze? Unde se va ajunge? trageti va rog concluziile. Fratele Paul Negrut sa opus acestui festival de ce credeti? M-as bucura sa stiu parerea dansului.
  Ce este cel mai rau …. este ca in vremea din urma biserica, chiar si cei alesi vor fi inselati de diavolul pentru a crede o minciuna. Aici este marea nevoie de trezire si nu in lumea de langa noi ci in crestinismul paganizat.
  Dumnezeu sa aiba mila si sa se indure de noi caci daca zilele acestea nu vor fi scurtate ……..
  Fiti binecuvantati!

 14. Draga terminateologul

  Apreciey mult efortul depus pentru a prezenta site-urile dar totusi cred ca fiecare manifestare din cadul Festivalelor se inscrie in obiceiul si cutuma locului unde se desfasoara. Nu omul este important si predicatorul a spus asta in fiecare seara. “Dumnezeu face sa creasca… ” spunea odata Pavel care la fel ca altii de astazi a semanat. Noi avem acum datoria sa udam.

  Domnule George V nu inteleg ce a fost rau in vreuna din manifestarile mentionate. La Cluj tinerii baptisti si ceilalti tineri s-au adunat “doi sau trei … in numele Meu (al Domnului nostru Isus Hristos) si au cerut lucruri care nu iasa din sfera credintei crestine. In ceea ce-l priveste pe mitropolit s-a mai intamplat acum vreo 40 si ceva de ani intr-un sat din Caras Severin sa se traga clopotele la biserica ortodocsa atunci cand a murit un pastor baptist. Replica a fost “A murit un Slujitor al lui Dumnezeu”. Nu vreau sa intru in polemici dar, in banat daca atunci cand faci o actiune de evanghelizare nu iti sar crestinii traditionali cu maciucile in cap este si datorita acestui om care a stiut ca inainte de disensiuni doctrinare Hristos ne invata dragostea.
  Augustin sintetiza totul in sintagma “Iubeste si fa ce vrei” Daca il iubim pe Dumnezeu, El ne va arata granitele libertatii in El. Nu cred in limite impuse de oameni. Nu fac decat sa duca pacatul cu un fas mai departe de fiecare data cand o limita a fost atinsa. Dumnezeu cand spune ca “Veti cunoaste adevarul si adevarul va va face slobozi” nu impune restrictii ci dimpotriva stabileste responsavilitati. Crestinismul este o religie nu a “NU FA AIA” ci mai de graba a “TRAITI ASA …” Asadar manifestarile ecumenice nu sunt rele ci transformarea lor in mijloace de promovare personala DA.

  Cu multa dragoste in Domnul Hristos Isus,
  Dani

 15. Fratilor cred ca acum la un an dupa acest ‘mega eveniment’ar trebui iar ‘un altfel de raport ‘ca acesta al fratelui Raul sa vedem cati din miile de ‘predati’au mai ramas pe ‘cale’……….. Ar fi interesant nu?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s